Archive for 2016

Melukis cara scan QR code


posted by fiza saiza

No comments

As salam...

Ini kisah di pejabat saya, apabila budak programmer (Alfred) minta tolong saya lukiskan cara untuk scan QR code pada sekeping kertas menggunakan telefon. Katanya, nanti nak whatapps kt client gambar tu... katanya lagi, da explain kt client sebelum tu.. tp, client tak faham... (-_-')

Apa punye request dari Alfred ni.... nasibla mase tu keje tak banyak... jadi bolehla lukis2.. katanya, I nak top view which is can see the hand hold the handfon at the middle... tapi, jariII must straight, xnak tutup camera bawah.. mcm tu la ayatnya..

Haa...jadi inilah hasilnya... hahahaaa



Alahaii... macamII kerenah client ni..okla, itu je nak citer..bye!


Selamat Menunaikan Haji buat Mak & Ayah!


posted by fiza saiza

2 comments

As salam,

Maafla selalu on off berblogging ni, sebab ikut mood... boleh tak macam tu? hahahahaa

4 August baruII ni, saya bersama suami dan keluarga belah suami pergi ke tabung haji kelana jaya untuk hantar mak mertua dan ayah mertua ke sana. Alhamdullilah.. mereka menjadi tetamu Allah untuk menunaikan haji di Mekah selama 45hari.




Kami mendoakan perjalanan pergi dan pulang mak ayah dengan selamat. Semoga sihat selalu saat di tanah suci, kembali ke tanah air dengan selamat dan menjadi haji mabrur... Amin






Semakan Keputusan Temuduga Calon KEMAS 2016


posted by fiza saiza

6 comments

As salam semua..

Hari ini saya nak update pasal keputusan temuduga KEMAS yang saya pergi hujung bulan 3 yang lalu.

Keputusan boleh disemak di http://sistemkemas.com/spakk/semak.php

Jadi, bagaimana dengan keputusan saya??


Belum ada rezeki saya lagi.. saya cuma dapat sebagai calon simpanan sahaja.

Bagi sesiapa yang berjaya.. saya ucapkan tahniah untuk anda! :)




Percutian di Kota Kinabalu, Sabah PART 4


posted by fiza saiza

No comments

As salam semua...

Celik je mata pagi ni, tetibe dengar orang menyanyi..."Happy Birthday to u... happy birthday to my wife...happy birthday to u....." sambil dia tersengihII... 
Nota: Terima Kasih yea suami... love u!! dengan nyanyian je pun da cukup bermakna... siap bawak p holiday untuk celebrate anniversary n birthday... Next year nak holiday lagi boleh?? hehehee

Hari ini adalah hari terakhir kami di Sabah, kami just lepakII dan ambil angin dipagi hari di todak waterfront.


 Todak Waterfront

SambilII itu, kami melihat botII besar dijeti yang baru balik dari laut. Da puas pusingII, kami balik ke hotel semula. Pada pukul 1.00 tengahari kami check out.

Sementara menunggu flight kami pada pukul 8.10 malam... Kami berjalanII di Suria Sabah Mall.

 
Kami makan tengahari dan menghabiskan masa dengan shopping kat sini... tp, takdela shopping banyak pun.. shopping untuk kami berdua je...hehee
 
 
Dalam pukul 4.00 petang pula, kami ke pasar Filipina semula untuk beli udang kering & ikan bilis yang telah dikirim. Siap ada perkhidmatan packing dalam kotak untuk memudahkan kita semasa naik flight nanti.
 
Lepas settle semua, kami singgah ke gerai di area situ jgak untuk minum cendol. Dengan cuaca panas dapat minum air sejukII memang syok!!
 
 
Cendol Sabah bah... :)
 
 
Pukul 5.30 petang, kami lepak di Segama Waterfront sambil melihat suasana yang semakin senja.
 
 
Dalam pukul 6.30, kawan kami datang untuk menjemput kami dan membawa kami ke lapangan terbang kota kinabalu (KKIA) untuk pulang ke KLIA.
 

Habis sudah trip kami untuk kali ini. Sampai sini sahaja coretan saya pada hari ni...byeII

Percutian di Kota Kinabalu, Sabah PART 3


posted by fiza saiza

No comments

As salam semua...

Pada hari ke-3 (isnin) 4 April 2016, kami bercadang untuk ke kundasang.
Jadi, pada pukul 7.30 pagi, saya mula google mencari kereta sewa yang murah,
akhirnya dapat la sebuah Viva manual berharga RM90 untuk 1 hari.

Pukul 8.30 pagi, penyewa kereta menghantar kereta tersebut di depan lobi hotel. Sementara fiq turun bawah ambil kereta saya pula bersiapII. Tak lama kemudian fiq pula naik dan bersiap. Selesai bersiap, kami breakfast dulu di hotel.


Inila kereta sewanya :)

Pada pukul 9.30 pagi kami mula bertolak, memandangkan kami tak tahu jalan, so fiq mula buka waze. Kami bercadang untuk ke rumah terbalik dahulu. Sebab melalui blogII yang saya baca sebelum ini, rumah terbalik lebih dekat dan ia jalan sehala ke kundasang.

Perjalanan ke rumah terbalik cuma mengambil masa dlm 45minit. Pada pukul 11 pagi kami sampai disana. Tiket masuk ke rumah terbalik RM10.60 untuk seorang (dewasa).


Di dalam rumah terbalik, anda hanya dibenarkan melihat sahaja keadaan di dalam rumah terbalik tanpa dibenarkan mengambil sebarang gambar. Tetapi, diluar rumah terbalik kita bebas untuk bergambar.

 

Jom!! Next perjalanan...
 
Setelah melihat sekeliling kawasan rumah terbalik, lebih kurang pukul 11.45 pagi saya dan suami meneruskan perjalanan ke desa cattle dairy farm di kundasang. Perjalanan ke kundasang dari rumah terbalik mengambil masa lebih kurang dalam 1 jam 30minit.

Sepanjang perjalanan ini, memang banyak roundabout, tapi jangan risau, roundabout yang ada, anda hanya perlu ambil jam 12 je mengikut waze. Laluan ke kundansang juga lebih kurang perjalanan ke genting yang berbukit bukau. Jadi, berhatiII yea.

 
Da nak sampai...

 
Sampai jugak akhirnya..

Lebih kurang pukul 1.30 tengahari kami sampai, tiket masuk RM5 untuk seorang (dewasa). Pemandangan disini sangatII cantik, perasaan seperti berada diluar Negara.


 
Anyway...Alhamdullilah...hari ni genap 2 tahun perkahwinan kami.. 
Happy Anniversary Husband!
I hope our relationship will last longer and insyaAllah we will stay together until jannah.
May Allah bless our life..Amin...
 
Disini kita boleh kasi lembu or kambing makan. Untuk memberikan lembu minum susu, dikenakan harga rm1.50 unutk memberi makan rumput berharga RM1.


Setelas puas bergambar dan lepak di dairy farm pada pukul 2.30 petang kami bercadang untuk pulang ke KK semula.

Semasa perjalanan pulang, saya cadangkan kat suami untuk singgah ke Jalan sulaman untuk makan lokan bakar dan kelapa bakar yang selalu disebutII jika datang ke sabah.

Fiq mula waze dan lebih kurang dalam pukul 3.30 petang kami sampai di deretan kedaiII yang menjual lokan. Harganya juga agak murah RM12.

 
Memang sedapp!! AndaII kena cuba tau!!

Sejam kami disitu, pada pukul 4.30 petang kami meneruskan perjalanan ke pusat bandar KK.

Lebih kurang pukul 5.15 petang, kami sampai di pusat Bandar KK dan kami singgah ke Oceanus Waterfront Mall pula.



Kami berjalanII dan melihat pemandangan yang sudah senja disitu pada pukul 6.00petang.


Dan, pulang ke hotel semula untuk berehat. Malamnya kami cuma melepak di hotel kerana agak penat. Makan malam pun kami just menggunakan room service jer..

 
Lamb chop & chicken chop + orange juice

PART 4


Percutian di Kota Kinabalu, Sabah PART 2


posted by fiza saiza

2 comments

As salam semua...

Pakej aktiviti ke pulau saya amik melalui blogII yang pernah pergi ke Sabah dan saya mencari pakej dari Island Hop Ekpress, dan saya dapat berhubung dengan en James (014-8619586) saya booking 2 minggu sebelum ke sabah.

Saya ambil pakej ke 3 pulau termasuk snorkelling dan BBQ lunch berharga RM200 untuk 2 orang. Pada hari ahad pukul 8.30pagi kami da turun dari hotel untuk ke jesselton point. Dari hotel kami ke jeti jesselton cuma 8minit je dengan berjalan kaki. Sangat dekat!!

Sampai kat Jeti jesselton, kami ke kaunter 10 untuk jumpa dengan en. james, kami diberi tiket untuk mengambil item snorkelling dan tunggu bot di jeti.


Pada pukul 8.45pagi kami menaiki bot untuk ke Pulau Manukan, kami diberi masa sehingga ke pukul 12 tengahari. Pulau Manukan memang sangt cantik, airnya yang jernih.

 
BerjamII kami berendam untuk snorkeling. IkanII disini juga senang dilihat nakII pula kalau kita campak makanan ikan. Memang sangat berpuas hati.
 
 
Pada pukul 12 tengahari pula, kami ke destinasi ke-2, Pulau Mamutik. Di pulau ini, kami buat keputusan untuk berehat sambil makan tengahari. Di pulau ini, kami cuma mengambil gambar dan bersantai di tepi pulau sahaja sampai pukul 2 petang.

 
Pulau mamutik juga sangat cantik!!


Kemudian ke destinasi ke-3, iaitu Pulau Sapi... Di pulau sapi, kami beraktiviti lagi di area snorkelling... Fiq la yang lama berendam dalam air, seronok sangat tengok ikanII sambil kasi makanan ikan sampaila ke pukul 5 petang.


 
really love Sabah Islands

 
Memang sangat berbaloi dan puas hati la. Kemudian kami tunggu bot tiba untuk pulang ke jeti semula. Habis sudah trip islands :)

Pada malamnya, kami makan di kedai makan area jeti jesselton sambil menikmati pemandangan malam area jeti yang agak romantik suasananya.

Nantikan sambunganya...

PART 3

Percutian di Kota Kinabalu, Sabah PART 1


posted by fiza saiza

No comments

As salam semua...

Hari ini saya nak menceritakan pengalaman saya pergi bercuti ke Sabah pada 2-5 April 2016.

Kami mengambil tiket pada 2 April (sabtu) kerana tiket pada hari itu agak murah RM58 oneway. Disebabkan kenaikan harga tiket erl, kami  bercadang menaiki jetbus dari tbs ke klia2. Perjalananan mengambil masa 1jam dan berharga RM10.00 untuk seorang. Sangat jimat!! hehehe

 
Da sampai ke klia2 :)

Perjalanan dari KL ke Sabah mengambil masa 2 jam 15 minit. Flight kami pada pukul 2.45petang dan sampai disana pada pukul 5.00 petang.

Sampai di KKIA, kami dijemput oleh kawan. Memandangkan kami sudah agak lapar, kami meminta yoyon bawak kami pergi makan. Disana, pada pukul 6petang, cuaca sudah agak senja. Kami makan petang sambil menikmati pemandangan senja di pantai tanjung aru.


Selepas settle makan, yoyon bawak kami pusingII sekitar Bandar KK. Dalam pukul 7 malam baru kami check-in di Gaya Center Hotel, kami menginap disini 4 hari 3 malam.

Pukul 8 malam, kami menunggu abang long iaitu abang kepada suami saya yang tinggal di Sabah. Mereka membawa kami pergi makan malam di area pasar Filipina.


Di sini pelbagai makanan laut disediakan, memang rambang mata nak pilih seafood bakar. Memang sedap dan harganya juga agak murah.

Selesai makan, kami lepak di todak waterfront sambil melihat pemandangan laut dimalam hari, agak ramai juga pengunjung dan juga penduduk Sabah yang duduk melepak disitu.

Da puas melepak area situ, kami pulang ke hotel semula untuk berehat. Esoknya pula kami ada aktiviti ke pulau.

PART 2





Interview KEMAS


posted by fiza saiza

6 comments

As salam...haloo..haloo....halloo..

Minggu lepas saya dapat panggilan telefon dan sms dari pihak kemas untuk menghadiri temuduga pada 23 Mac 2016 iaitu pada hari Rabu di Institut Latihan Kemas, Kuantan.

Memandangkan, saya bekerja di KL, jadi saya meminta nama saya ditukarkan kepada 21 Mac 2016 pada hari isnin. Ini memudahkan urusan saya.. On weekend boleh balik kampung dan minta cuti untuk hari isnin.

Yang saya tahu, temuduga ini dibuat selama 3hari bermula 21-23 Mac 2016.
Untuk jawatan Guru Tadika gred S27, tapi temuduga ini cuma untuk mendapatkan kelayakan bagi sijil PAC nanti. 

Pada pagi isnin, 7.30 pagi adalah sesi pendaftaran. Temuduga ini ada 2 sesi,  sesi kecergasan dan juga sesi lisan. Nama saya untuk sesi kecergasan dan petangnya barulah sesi lisan.

Nasib baik dapat sesi kecergasan dipagi hari, tak la berpanas terik nanti... Ujian kecergasan yang dibuat cuma perlu lari 2.4km iaitu 40 pusingan tak melebihi 20minit.

Kami diukur ketinggian dan juga berat. Kemudian, volunteer untuk sesiapa saja mulakan larian, hanya 3 orang setiap larian. Jadi, saya volunteerkan diri untuk berlari pada pusingan ke-2.. Dapatla jugak abiskan 40 pusingan dengan masa 17minit. lulus la untuk ujian kecergasan tu.

Selesai ujian kecergasan, saya dibenarkan keluar dan masuk semula pada pukul 2 petang untuk ujian lisan. Sedangkan time tu baru pukul 9.30pagi..hehehee.. banyak masa untuk study ujian lisan nanti.

Disitu, saya berkenalan dengan anisah, yang datang dari kuala lipis untuk temuduga kemas juga. Dia datang dengan ibu saudaranya. Jadi, saya follow mereka. Kami keluar dari ILK, then pergi ke pusat Bandar.

Da singgah minum, lepas tu sempat jgak ibu saudara anisah ajak pergi ke cowboy untuk beli sedikit barang. Kemudian, kami buat keputusan pergi ke Teluk Cempedak untuk study di sana. KononII nak study ditempat yang tenang dan damai... Tapi, sampai sana.. angin sepoiII bahasa buat saya rasa mengantuk n malas nk study... hahaaaa..


ehh..npe mcm ada double chin je tu.. Anisah tengah malu tu mase saya snap gambar ni.. hehehe

TengahII study dengan anisah, dalam pukul 12.30 tengahari, suami call ajak beli tiket untuk blik KL.. jadi, saya minta fiq amik saya kt TC sajala masa tu.. byeII anisah..terima kasih tumpangkan saya, jumpa petang nanti yea..

Selesai pergi TSK beli tiket balik, kami pergi makan sebelum fiq anta saya semula ke ILK pada pukul 2. Pada pukul 2 petang, anisah da ada kat ILK dan kami pergi pula untuk sesi lisan.

Untuk sesi lisan, ada 2 orang panel dan 3 orang ditemuduga secara serentak.
Soalan temuduga antaranya berkaitan kemas, isu semasa dan politik.

Antara soalannya :
1) KEMAS di bawah kementerian apa?
2) Selain tadika dan taska, program apa yang KEMAS ada?
3) Apa yang anda tahu berkenaan GDW (Gerakan Daya Wawasan)
4) Apa itu GST dan apa pandangan anda sebagai rakyat tentang perkara ini?
5) Dari segi sains apa yang anda boleh contribute untuk kanakII tadika?
6) Jika anda sebagai guru tadika, dan cuma ada 3 orang kanakII sahaja disitu, apa yang akan ada lakukan untuk memperkenalkan dan membangunkan kemas selain promosi?
7) Siapakah Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah?
8) Berapakah parti yang ada dalam Malaysia?
9) Berapa kerusi parlimen dalam Malaysia?

Itu je antara soalan yang saya ingat... hehee

Apepun, saya da buat yang terbaik, berjaya atau tidak saya terima je :)

Jadi keputusan bagi yang berjaya dalam temuduga ini akan keluar pada 20-27 April 2016 di www.kemas.gov.my.

Bercuti di Langkawi bersama buddies Part 3 :)


posted by fiza saiza

No comments

As salam semua..

Hari terakhir kami di langkawi pada 10 May 2015, kami bershopping... Rugi besar datang langkawi tak bershopping.. MacamII antara kami shoping untuk family dan juga untuk diri sendiri. Ada beli set pinggan mangkuk, borong coklat, borong rokok, beli bagasi baru dan macamII lagi la.. Penuh 1 van.. hahahaa

Ok.. masa untuk check out.. Selamat tinggal Langgura Baron chalet!! Asik letak muka saya je, letak muka husband la plak.. :)


Da settle check out, kami masih ada masa beberapa jam lagi, jadi kami singgah ke dataran lang untuk bergambar sebagai kenangan.

JejakaII sado~ hahahaa



 
Agak ramai juga orang masa ni, da puas bergambar, kami bertolak ke airport pula. ByeII langkawi..

 
 
Tamat percutian di langkawi bersama gengII ex-SKTL .. :)
 
p/s: next destination pls buddies! haha

Bercuti di Langkawi bersama buddies Part 2 :)


posted by fiza saiza

No comments

As salam semua..

Pada hari esoknya 9 May 2015, kami beraktiviti di Pulau. Kami ambil pakej Island Hoping dengan melawat 3 Pulau iaitu Tasik Dayang Bunting, Pulau Singa Besar dan Pulau Beras Basah.

Bergambar dulu sebelum trip island hoping...


Kami dibawa ke Tasik Dayang Bunting dulu.. okay...gegurl sedang mendaki sambil posing :)

 
Agak penat jugak..naik turun tangga untuk sampai ke tasik dayang bunting ni. Akhirnya sampai juga... Amboi...kemain dorang bergambar, saya plak jadi photographer dorang.. xpe.. xpe...

 
Nah... giliran saya plak bergambar :)

 
 
Mengikut kataII orang, bagi sesiapa yang inginkan zuriat digalakkan minum air tasik ni.. In sha Allah..ada rezekinya..
 
Kami diberi masa untuk mandi manda dan bersantai kt sini.. Si jejaka semua terus terjun tasik. Kami yang gegurl just mainII air je kt tepi...
 
Kemudian kami bertolak pula ke Pulau Singa Besar untuk Eagle Feeding, pemandu bot mencampakkan daging ayam untuk menarik perhatian helang. 
 
 
Dan destinasi ke-3 Pulau Beras Basah, Fiq dengan jejakaII lain da sibuk ke snorkelling dan mandi manda. Saya plak amik peluang untuk bergambar. Dah puas bergambar baru turut serta mandi manda dengan dorang.
 
 
 
Cantik dan bersih juga pulauII di Malaysia ni. Rugi bagi sapeII tak berjalan dinegara sendiri! :)
 
Trip island hoping da habis... kami balik ke chenang semula.. Sampai di pantai chenang, masa tu baru pukul 5 petang, jadi kami keputusan untuk main babana bot dan parasailing dulu di Pantai Tengah.
 
Ready... and I'm flying... :) Walaupun hakikatnya agak gayat dan takut, namun hilang semua ketakutan tu bila tengok keindahan alam dari atas..  
 
 
We are buddies..
 
 
 
PART 3