Archive for 2014

Yang simple jadi bersimpul


posted by fiza saiza

3 comments

As salam dan hai..haii..haii...

Situasi : Di tempat kerja.




A : Jam berapa engkau sampai ke pejabat?

B : Malam tadi aku tidur lewat sbb tengok bola. Pagi tadi pula aku terbangun lewat sebab bini aku tak kejutkan aku. Jalan ke pejabat jem sebab ada kemalangan. Kereta aku plak semput dan mati enjin ditengah jalan...

A : (si A memotong cerita si B) Aku hanya nak tau jam berapa engkau sampai ke pejabat.  Itu aje!

Agak mengelikan hati jugak jika ada perbualan seperti ini. Ada orang suka bercakap lebih daripada yang sepatutnya. Orang begini biasanya menjawab soalan yang pendek dengan jawapan yang panjang supaya mendapat markah yang lebih dalam peperiksaan. 

Ia juga mengambarkan seseorang yang menyukarkan perkara yang mudah.
Mengapa kita perlu menyuap nasi dengan mengangkat tangan kanan kebelakang tengkuk untuk menyuap ke kiri mulut? Kan mudah hanya menyuapkan nasi dari pinggan terus ke mulut?

Sikap sesetengah daripada kita yang membelit sesuatu yang lurus memang pelik.

Oleh kerana sikap kita yang suka menyukarkan yang mudah, kita sendirilah yang mengheret langkah kaki dan memperlahankan tindakan. Padahnya, yang simple jadi bersimpul, yang lurus menjadi berselirat, yang senang menjadi sukar dan yang jernih menjadi keruh... kan??

Mulut orang tak boleh ditutup...


posted by fiza saiza

15 comments

Hai..haii..haiii...



Bila kita jadi jahat,
ORANG BENCI.

Bila jadi baik,
ORANG MELUAT.

Bila kita ikut suruhan agama, ada orang kata kita
BERLAGAK ALIM.

Bila kita langgar suruhan agama, ada orang kata
"ASTAGHFIRULLAH.. APA LAH NAK JADI.. NAK KIAMAT KOT?"

Bila kita ikut peraturan, ada orang kata kita
SKEMA.

Bila kita langgar peraturan, ada orang kata kita ni macam
TAKDE MASA DEPAN.

Bila kita tegur dengan baik, ada orang kata kita ni
BAJET BAGUS.

Bila kita tegur dengan kasar, ada orang kata kita ni
KURANG AJAR.

Bila kita pakai sopan-sopan, ada orang kata kita ni
'KAMPONG GILERR'.

Bila kita pakai 'dedah sana-sini' ada orang kata kita ni
TAKDE HARGA DIRI sebab tayang free.

Bila kita bagi nasihat, ada orang kata
"JANGAN SIBUK JAGA TEPI KAIN ORANG, BOLEH?!"

Bila kita sindir-menyindir, ada orang kata
"TAK RETI BAGI NASIHAT LEKLOK?"

Bila kita tolong buat kerja, ada orang kata
"YANG SEBOK SANGAT NAK TOLONG BUAT KEJE ORANG LAIN NI WATPE!?"

Bila kita tak tolong apa-apa, ada orang kata
"APSAL PEMALAS SANGAT NI? NAK TOLONG PON SUSAH?"

Dan sebenarnya ramai orang lain tak berpuas hati dengan diri kita. Apa yang kita buat semua salah. Semuanya tak betul di mata mereka. Kalau buat salah sudah tentunya salah. Tapi kalau buat baik pun masih ada yang mengata. Seharusnya, keputusan yang kita ambil, langkah yang kita mula, perkara pertama yang perlu kita fikirkan ialah pandangan ALLAH S.W.T terhadap kita, bukan pandangan manusia yang diciptakan ALLAH S.W.T. Dan kita takkan boleh tutup mulut orang sampai dia mati.

P/S: buatlah yang terbaik pada diri sendiri..teguran akan menjadikan kita insan yang lebih baik =)

Majlis Persandingan di Pantai


posted by fiza saiza

11 comments

As salam dan halooo haloo untuk semua...

Maafla sudah lama tak update blog ni.. Cerita lama yang baru nak dikongsikan untuk kawanII bloggers saya... Sudah 3 bulan lebih baru dapat kongsikan gambar persandingan saya...hehehee

Pada 5 April 2014 (Sabtu) berlangsung pula majlis persandingan saya dengan suami di Pantai Tanjung Lumpur, hanya berhadapan rumah saya sahaja :) Majlis persandingan ini juga jatuh pada harijadi saya yang ke 28 tahun..:D

Majlis bermula dari pukul 12.30 sehinggalah 5.00 petang. Pada pukul 10 pagi saya mula dipersiapkan oleh mak andam dan siap dalam pukul 12.00 tengahari.


Sementara menunggu belah lelaki tiba..Berposing dulu la dalam bilik & dalam rumah..hehehe



Dalam 12.30 tengahari, belah lelaki pun sampai...Laluan karpet merah ke pelamin.


Untuk tatapan anda, antara gambar kami di pelamin :)




Itu sahaja buat hari ini :)

Pakej Andaman : Andaman Sri Faza (Faizal) : 019-998 6554
Lot 1.20 Aras 1 Kompleks Teruntum, Kuantan, Pahang


Candy Buffet & Photobooth yang superb!!


posted by fiza saiza

4 comments

As salam....hallooo..hallo..halloo..

ChocoLicius (Chocholate Fountain & Candy Bufet)

ChocoLicius menyediakan perkhidmatan candy buffet untuk majlis istimewa anda!! Contohnya majlis perkahwinan, ulangtahun kelahiran,sambutan tahun baru dan macamII lagi la bagi yang ingin merayakan apaII majlis.

Pada hari persandingan, saya membuat tempah candy buffet untuk tetamu saya. Terdapat pelbagai jenis pilihan candy dan buah-buahan. Antaranya choc fountain,marshmallow, sticks, candies, jelly, creampuff dan macamII lagi la. 

Set up dan gubahan team chocoLicius yang sediakan. Jadi, saya tak perlu risau apepun semuanya di tanggung beres...hehehee


Tengokla, terutama kanakII memang berebut nak amik pelbagai jenis candy yang disediakan.. Memang marbelless uolls. Saya da merasa anda bagimana pula?? hehehehee

Pakej dan harga yang diberikan sangat berbaloi.. Rugi jika anda tak mencuba. Tapi....tapii..tempahan hanya di terima bagi area KUANTAN sahaja..

Ini pula, area guestbook dan photobooth.. Bagi tetamu saya yang ingin meninggalkan jejak, mereka akan memberikan ucapan di guestbook ini :)



Bagi yang ingin membuat tempahan chocolate fountain & Candy Buffet, saya sertakan nama dan no telefon owner chocoLicius ni :)

chocoLicius
Man : 017 - 9514304
Zhee : 017 - 9243931 (FB : Zhee Nazirah Ali)
(Tempahan yang diterima hanya di kawasan KUANTAN sahaja)




Inai yang sangat cantik!! - Henna Classic Design


posted by fiza saiza

4 comments

As salam semua :)

Sambungan cerita semalam lepas buat rawatan spa.... heheee

Henna Classic Design:

Lepas settle semua rawatan, saya pergi pula ke Kuantan Parade untuk membuat inai dijari. 

Pada asalnya saya ada membuat inai sendiri. Saya ambil dari pokok yang ditanam belakang rumah family saya. Da siap tumbuk semua pun..

Saya ada pakai inai tu, tapi disebabkan kesibukan yang melanda diri, saya tak dapat nak pakai lama inai buatan sendiri...hehee..

Iyalah, pukul 3 pagi barula free & dapat kakak pakaikan inai, lepas tu pukul 6.30pagi da kena bersihkan.. Nak solat subuh lagi, nak sambung buat persiapan doorgift n lainII lagi. Hasilnya memang inai di jari berwarna oren.. huhuuuu...

Zaman sekarang bukan mcm dulu..kita hulurkan je jari..orang lain buat kerja itu ini.. Orang yang nak pakaikan kita inai pun bz sbb nak tolong buat kerja lainII untuk persiapan kenduri kita.

Jadi, saya mengambil langkah mudah, pergi buat inai segera je..hehee
Tapi, inai yang saya buat ni, dengan orang melayu. Mereka pun guna inai dari mekah. Jadi, xde masalah la... Kerana ada segelintir yang was-was kan nk guna inai segera yang macam ni..

Lagipun, inai ni sangat cepat kering dan warnanya merah.. Hanya dalam 1 jam saja masa diperlukan...Lepas tu siap & hanya tunggu kering sahaja...hehehee

Inilah hasilnya....tadaaaaa...cantik kann???...


Memang saya sangat berpuas hati sangat dengan hasilnya :)

Saya sarankan kepada bakal pengantin untuk membuat inai jari atau nak buat ukiran bolehla hubungi kak ayu...

Henna Classic Design:
Kak Ayu : 017-9321566
Kiosk Kuantan Parade.


Rawatan Spa yang Terbaik!!


posted by fiza saiza

14 comments

As salam kawanII,

Hari ini saya nak review pakej yang saya buat sebelum majlis perkahwinan saya awal bulan 4 yang lalu...

Cherry Eyka Saloon & Spa :

Disini terdapat pelbagai perkhidmatan kecantikan disediakan bermula dari rambut hingga la ke hujung kaki..Antaranya saloon rambut, rawatan kuku, rawatan muka dan juga rawatan badan (spa) dan sebagainya.


Sehari sebelum majlis pernikahan berlangsung saya pergi membuat rawatan spa. Fiq telah buat appointment awalII lagi untuk saya, memandangkan saya ni jenis tak suka berspa bagai.. tapi, kena pergi jugakla...

Katanya, just p rehatkan badan je..tak payah pkirkan halII yang lain.. Untuk menaikkan seri muka pengantin dan segarkan tubuh badan katanya lagi..hehehe.. saya pergi jugakla membuat rawatan seri pengantin di cherry eyka spa.

Tak tahula pakej apa yg fiq amik untuk saya selama 4 jam...Terbeliak kejap bijik mata...lama giler tu....Layankan je la...

Mereka mulakan dengan rawatan urutan kaki yang dipanggil foot bath Herb. 1st time okey kaki saya di massage oleh mesin yang bergetar...pada mulanya saya rasa geli sbb benda alah tu bergetar kat bawah tapak kaki kan...huhuu.. tapi, lama2 jadi selesa n best sangat... Sambil tu mereka hidangkan saya jus oren suam.

Kemudian saya diarahkan pindah bilik lain untuk buat rawatan muka.
Ini la blik untuk rawatan muka..dengan lampu yang romantik dan alunan muzik yang menenangkan..


Proses rawatan muka pun bermula dengan membuang whitehead/blackhead, mencuci muka, urutan muka, memakaikan gold mask dimuka & macamII lagi sampai saya tertido..ZZzzzzzZZzz..hehee..

Step seterusnya pergi ke bilik rawatan untuk badan pula untuk Sauna Herb.
Saya diarahkan duduk di dalam benda yang empat segi tu...tak tahula apa nama benda alah tu..cuma kepala saya je di luar, tapi badan saya seperti di steam kan...hehehee.. tapi memang bagus rawatan ni..boleh membuang lemakII & toksikII di dalam badan.. Bermandi peluh saya duk dalam tu... Pembantu spa disini sangat baik dan peramah.. tak la bosan & boring sangat bila ada teman untuk berbual.

Lepas 40 minit kemudian, mereka meminta saya berpindah ke katil pula untuk menscrubkan badan saya. Seluruh badan saya disental untuk membuang segala-gala kekotoran dan daki yang bermaharajalela...hehehe.. 

Selesai scrubkan badan, body massage pula. Memang saya tido aje la... Badan yang penat jadi segar kembali..hehehee... Selepas beberapa jam proses body treatment.

Kemudian, rawatan mandi susu pula, sambil mandi susu, mereka syampukan rambut saya dan buat urutan kepala..memang bertambah selesa dan best la.. hilang segala sakitII kepala..

Selepas itu, mereka kasi masa untuk saya berendam dalam milk bath tu.. Saya pun apa lagi..berendam lama la sikit untuk merehatkan badan dan otak...huhuu

Da puas berendam dan bilas badan. Rawatan terakhir adalah hair treatment dan dihidangkan ginger tea.

Konklusinya, saya amat berpuas hati dengan layanan mereka. Dan suasana spa yang mendamaikan.. 

Jika sesiapa yang berada di Kuantan boleh la berkunjung ke kedai Puan Eyka.
Anda pasti berpuas hati dengan perkhidmatan mereka..

Cherry Eyka Saloon & Spa (012-909 4550)
B-24 Lorong Tun Ismail 6,
Sri Dagangan Bussiness Centre
25000 Kuantan, Pahang Darul Makmur



Majlis Akad nikah


posted by fiza saiza

4 comments

As salam...Hai..Haii...Haii

Ha....Saya sekarang ni macam biskut chipsmore kan...Sekejap ada..sekejap tak ada...huhuuhu..

Beberapa bulan yang lepas saya agak sibuk sikit..Kerana menguruskan halII untuk majlis perkawinan saya awal bulan 4 yang lalu.. 

Pada 4/4/2014 (Jumaat) lepas Isyak, majlis pernikahan saya dilangsungkan di Masjid Tanjung Lumpur, Kuantan, Pahang.

Situasi yang mendebarkan bagi kami.. Tapi, Alhamdullilah..dengan sekali lafaz saya sah bergelar isteri kepada En.Mohd Taufiq Bin Ismail. 

Perkenalan kami selama 10 tahun di akhiri dengan ijab&qabul. Namun, ini semua adalah permulaan untuk kami memulakan hidup sebagai suami isteri.


Amin...Semoga kami dapat mengharungi dugaan bersamaII kelak. Doakan kebahagian kami till Jannah yea :)



Nota : Macam tak percaya, saya sudah jadi wife orang..hehehee

Pakej Andaman : Andaman Sri Faza (Faizal) : 019-998 6554
Lot 1.20 Aras 1 Kompleks Teruntum, Kuantan, Pahang




Penantian kami masih untuk MH370


posted by fiza saiza

2 comments

As salam...

Berita kehilangan Kapal Terbang (MH370) yang membawa penumpang dari KL-Beijing masih menjadi tanda tanya dan membawa berita yang menyedihkan bagi semua pihak.

Jadi, SamaII la kita berdoa agar semuanya akan terungkai.



Ya Allah Berikanlah PetunjukMu...
Jika didarat tunjukkanla tempatnya..
Jika dilaut timbulkanlah...
Jika dilangit turunkanla...
Kami redha dengan keadaannya...

Official e-day


posted by fiza saiza

12 comments

Hai...Haii..Haii...

Hampir 2 bulan lebih saya tak update entri. Last update November tahun lepas..
heheeheheee

Ntah apa yang di sibukkan sangat tak tahu la..Tak apala yang penting saya telah muncul kembali! Yeaaah!! yeaah!!..

Ha...Ada baca tak tittle post saya tuh....:)

Pada hujung tahun lepas 21/12/2013,  majlis merisik dan bertunang telah diadakan.. Selepas 9 tahun kami berkawan, pada tarikh tersebut kami bertunang.

Saya kongsikan sedikit gambar untuk tatapan pembaca..


Peace!!! :)

Bergambar bersama en.fiq.


Ikatan pertunangan kami tak lama cuma 3 bulan sahaja.. Insyaallah 4/4/2014 kami akan diijabkabulkan.Mudahan2an semua berjalan dengan lancar. Amin...